
Magda Paczos-Furmańska
SKYPEWYKSZTAŁCENIE
Członek Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie. Magister psychologii, dietetyk oraz psychoterapeuta. Posiada certyfikat dietetyka. Ukończyła czteroletni kurs psychoterapii do certyfikacji w ramach Wrocławskiej Fundacji Ochrony Zdrowia Psychicznego i Rozwoju Psychoterapii posiadającej akredytację Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego i Polskiego Towarzystwa Psychologicznego. Jest w trakcie certyfikacji w Polskim Towarzystwie Psychiatrycznym. Prowadzi praktykę psychoterapeutyczną pod stałą superwizją u certyfikowanych superwizorów Polskiego Towarzystwa Psychologicznego i Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego.
DOŚWIADCZENIE
Prowadziła psychoterapię indywidualną oraz konsultacje dietetyczne w prywatnej poradni w Warszawie. Doskonaliła swój warsztat uczestnicząc w konferencjach, sympozjach i kursach. Specjalizuje się w obszarze psychoterapii zaburzeń odżywiania, bulimii i anoreksji, zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych i lękowych, zaburzeń osobowości, zaburzeń psychosomatycznych. Pracuje w nurcie psychoterapii integracyjnej dokonując zamierzonej i przemyślanej syntezy różnorodnych koncepcji i metod pracy, dostosowując oddziaływania do problemów pacjenta i specyfiki jego funkcjonowania – po to, by jak najlepiej mu pomagać.
Pracuje z osobami dorosłymi w obszarze rozumienia własnych emocji i motywacji, stworzenia pozytywnego obrazu własnego ciała, a przy tym często poprawy jakości życia.
Do pracy z pacjentem podchodzi holistycznie. Zwraca uwagę na styl życia, rytm dobowy, poziom stresu, parametry krwi, dietę. Czynniki które w istotny sposób wpływają na układ nerwowy a często także stan psychiczny.
Analizuje relację emocje – jedzenie. Na bieżąco pogłębia wiedzę także z zakresu psychoterapii, jak i dietoterapii, która oprócz farmakoterapii i psychoterapii – może być trzecim elementem wspomagającym leczenie zaburzeń psychicznych, w tym depresji. W myśl najnowszych badania – wierzy, że poprzez modulację flory jelitowej możemy oddziaływać na zdrowie psychiczne i samopoczucie, a czynnikiem bezpośrednio wpływającym na nią jest dieta.
Zajmuje się dietoterapią chorób autoimmunologicznych, chorób układu trawiennego w tym SIBO, IMO, IBS Praktyka pokazuje, że dietoterapia, zdrowe nawyki i higiena emocjonalna to filary sukcesu w holistycznym podejściu do zdrowia.